میوه رو قبل غذا بخوریم یا بعدش ؟
16 خرداد · · میوه رو کِی بخوریم؟ یه راهنمای خودمونی از رازی!
تا حالا از خودتون پرسیدین: "میوه رو قبل غذا بخورم بهتره یا بعدش؟" این سوال، اتفاقاً خیلی هم قدیمیتر از اون چیزیه که فکرش رو بکنید! حتی پزشکهای خفن قدیمی ایران مثل محمد بن زکریای رازی هم توی کتابها و رسالههاشون (تقدم و تأخر میوهها بر غذا) بهش اشاره کردن. بیاین با هم یه نگاه بندازیم ببینیم چه میوهای رو کِی بخوریم که هم حسابی حالش رو ببریم و هم شکممون اذیت نشه.
چرا اصلاً زمان میوه خوردن مهمه؟
میوهها با اینکه سرشار از کلی چیزای خوب و مفیدن، اما هر کدوم یه ترکیب خاص از قند و فیبر دارن. همین ترکیبات میتونن روی اینکه غذاهای دیگه چطور هضم میشن و حال و روز شکم ما (مثلاً نفخ یا گاز) چطوره، حسابی تأثیر بذارن. رازی هم خودش توی نوشتههاش گفته: "نمیشه برای همه میوهها و همه آدما یه نسخه ثابت پیچید!" یعنی چی؟ یعنی هر میوه و هر بدنی قلق خودش رو داره.
پس کدوم میوه رو کِی بخوریم و چرا؟ (اینجوری شکممون راحتتره!)
برای اینکه بفهمیم بهترین زمان خوردن میوهها چیه، باید به این نگاه کنیم که چقدر سریع هضم میشن و چقدر فیبر و قند دارن:
- میوههای مناسب قبل از غذا (به عنوان پیشغذا یا یه میانوعده سبک):
- مثلاً چی؟ سیب، گلابی، انواع توتها (مثل توت فرنگی، بلوبری، تمشک)، مرکبات (مثل پرتقال، گریپفروت، نارنگی، لیمو شیرین)، کیوی، انار، موز (اونایی که هنوز یکم سبز و نرسیدهان).
- چرا این موقع خوبن؟ این میوهها پر از فیبر (مخصوصاً فیبر محلول) هستن. این فیبر مثل یه ژل عمل میکنه که باعث میشه هم هضم غذا کلاً کندتر پیش بره و هم قندش آرومآروم وارد خون بشه.
- فایدش چیه؟ این کار کمک میکنه قند خونتون یهو بالا نره و مدت بیشتری هم احساس سیری کنید. اینجوری سرِ غذای اصلی کمتر میخورید. چون هضمشون کندتره، کمتر هم باعث میشن یهو نفخ کنید.
- میوههای مناسب بعد از غذا (با یه کوچولو فاصله):
- مثلاً چی؟ هندوانه، انگور، خربزه، طالبی، شلیل، گیلاس، آلو، هلو، انبه، خرما.
- چرا این موقع بهتره؟ این میوهها آب و قند زیاد و فیبر کمی دارن، برای همین خیلی سریع هضم میشن.
- مشکلش چیه؟ اگه دقیقاً بلافاصله بعد از یه وعده غذایی سنگین بخورید، قندهای سریعشون ممکنه توی روده با غذای اصلی قاطی شن و باکتریها رو زودتر فعال کنن که نتیجهاش میشه نفخ یا گاز.
- رازی چی میگفت؟ توی رسالهاش، کلاً پیشنهاد میکنه حداقل نیم ساعت تا یک ساعت بعد از غذای اصلی اونها رو بخورید تا غذای قبلی یه ذره هضم شده باشه و تداخلی پیش نیاد.
نکته آخر از رازی: به بدن خودتون گوش بدید!
همونطور که رازی قرنها پیش توی نوشتههاش گفته بود: "نمیشه برای همه میوهها و همه آدما یه قانون ثابت گذاشت!" بدن هر آدم با آدم دیگه فرق داره. مهمترین کار اینه که به سیگنالهای بدن خودتون توجه کنید. اگه میوهای حس میکنید باعث نفخ یا اذیت شدنتون میشه، یه بار دیگه زمان یا مقدار خوردنش رو عوض کنید. با رعایت همین نکتههای ساده، میتونید از همه خوبیهای میوهها لذت ببرید و شکمتون هم همیشه راضی باشه!
منبع اصلی:
- رازی، محمد بن زکریا. رسائل طبى محمد بن زكرياى رازى، تقديم الفواكه و تأخيرها على الطعام (درباره تقدم و تأخر میوهها بر غذا). این رساله توی مجموعهای به اسم رسائل طبى محمد بن زكرياى رازى منتشر شده. (انتشارات دانشگاه علوم پزشكى ايران، سال چاپ: 1384، نوبت چاپ: اول).